en | de | no

          Legg til bilde

U.art Tamkatt, huskatt

Orden Rovdyr --> U.ord. Kattelignende --> O.fam. Feloidea --> Fam. Katter --> U.fam. Mindre kattedyr --> Slekt Småkatter --> Villkatt -->

Felis silvestris catus


Foto: AnxiousNut (Lisens)
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Mammalia
Orden: Carnivora
Familie:Felidae
Slekt: Felis

Engelsk: cat; Italiensk: gatto; Fransk: chat; Tysk: Katze; Dansk: kat; Nederlandsk: kat; Kroatisk: mačka

Katten er eit av våre mest kjære husdyr. Ein reknar med at villkatten blei domestisert (temma) for ca. 10.000 år sidan. Katten er eit rovdyr som et det meste han kjem over. Han er blitt svært verdsett av menneske i lang lang tid på grunn av hans evne til å jakte på plagsomme skadedyr som rotter og mus.

I dag finst nok katten som husdyr stort sett i heile verden. Dei fleste stader har ein også ferale katter (dvs. tamkatter som har gått over til å være ville).

Utsjånad: Dei fleste har eit forhold til katter og veit korleis han ser ut. Han har, som andre kattedyr, følehår som stikker ut fra kinna. Stort sett alle katter er dekka av tjukk pels. Ein typisk katt veg mellom 2.5 og 7kg.

Formeiring: Katten føder vanlegvis mellom 3 og 5 unger. Drektighetstida er på omlag 63-65 døgn.

Raser: Om ikkje så mange forskjellige som hunden, finst det relativt mange forskjellige rasar av tamkatten og. Desse rasane har oppstått som følgje av tusenvis av år der menneske har hatt mulighet til å velge ut kva slags katter dei ønskjer å ta vare på vidare i kvart kull. På denne måten har ikkje den naturlege formeiringa gått som normalt, og ein har fått forskjellige raser.

Vis kilder


Siden ble sist oppdatert: 2012-09-16 22:24:04
Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Personvern | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter