en | de | no

Om NaturfaktaNaturfakta.com er en samling av fakta om planter og dyr. Spesielt prøver nettstedet å vise hvordan artene er beslekta med hverandre (taksonomi/systematikk). Det startet i 1998-1999 da jeg som 12-åring prøvde å lage en hjemmeside om dyr (http://no.docs.yahoo.com/utvalgte/19991213.html). Det aller meste av teksten på Naturfakta stammer i fra denne perioden og et par år framover til år 2002. Jeg brukte en del timer av min fritid i løpet av disse årene på å skrive om forskjellige arter, lage en systematisk oversikt over dem, fotografere og legge ut bilder, og derfor syntes jeg det var litt synd at alt bare skulle ligge langt nede i "the deep-web" og bare forsvinne. Jula 2008 kjøpte jeg dermed domenet naturfakta.com tilbake igjen, pussa opp designet på sida, laga et php-mysql system for artsoversikta, og putta inn litt ads fra Google for å dekke hostingutgifter. Jeg la også til et par nye arter og en del nye bilder i løpet av våren 2009.

Jeg har fått klage på kvalitetssikring, og til det vil jeg bare svare at Naturfakta.com har ingen kvalitetssikring! Alt er skrevet av meg og det meste av meg som tenåring. Jeg er ingen fagperson på området, men heller en person som har vært interessert i planter og dyr i oppveksten. På grunn av skole og jobb er det begrenset hvor mye tid jeg kan bruke på å sette meg inn i nye ting innen dette fagfeltet, og dermed kan jeg ikke på oppfordring begynne å legge til masse fakta om tema jeg ikke har peiling på.

For å sette ting litt i perspektiv så var Naturfakta.com en side som oppstod flere år før Wikipedia kom. På denne tida hadde en ingen norske sider (så vidt jeg vet) som tok for seg mange forskjellige arter og systematikk. Det fantes en svensk side laga av Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm som handla om vekster, og denne så jeg svært opp til. Mitt mål i denne perioden var å lage et bra norsk alternativ til denne. I dag finnes det flere norske sider som tar for seg disse temaene, men av flere årsaker ser jeg ingen grunn til å fjerne min side på grunn av det. Det er opp til hver enkelt nettbruker å være kildekritisk til hva en finner på nettet, og det gjelder å bruke flere kilder om en skal kunne stole på informasjonen en finner.

Om noen skulle finne fakta på Naturfakta.com som de tydelig ser er henta fra deres eget verk uten at det ligger kildehenvisninger her, ber jeg om at dere tar kontakt. Jeg vet jeg brukte en del plantebøker og dyrebøker i 1999-2000 som referanser, uten at jeg som 12-åring hadde satt meg inn i reglene for kildehenvisninger.

Nettstedet eies av meg personlig i dag, men driftes gjennom selskapet Naturfakta AS, org.nr. 927327503 i Foretaksregisteret, adresse Loholt alle 14, 7049 Trondheim.Ruben

Siden ble sist oppdatert: 2021-08-13 07:41:10


Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Personvern | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter