en | de | no

          Legg til bilde

Huggorm, hoggorm

Orden Skjellkrypdyr --> U.ord. Slanger --> Infraorden Alethinophidia --> O.fam. Caenophidia --> Fam. Huggormer, hoggormer --> U.fam. Viperinae --> Slekt Huggorm -->

Vipera berus

Engelsk navn: Common European adder


Foto: Siv Sivertsen ©
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Reptilia
Orden: Squamata
Familie:Viperidae
Slekt: Vipera

Kart over utbredelse

Foto: me'nthedogs (Lisens)

Foto: Cheloran © (Lisens)

Hoggormen er den eneste giftige slangen i Norge. Den hører til i hoggormfamilien som kjennetegnes ved at artene har et trekantet hode og pupiller som blir smale og loddrette når det er lyst ute. Den har et veldig stort utbredelsesområde - store deler av Europa og Asia. Selv om den er giftig blir den ikke sett på som spesielt farlig sammenlignet med andre farlige slanger i andre land. Den kan i Norge bli opp mot 1 meter lang. I varmere strøk blir den ikke så lang. Vekta er opp mot 180 gram.

Fargen kan variere fra lys til veldig mørk. De lyse har et tydelig mørkere sikksakk-mønster nedover ryggen. Hos de mørke kan det være vanskelig å i det hele tatt legge merke til dette sikksakk-mønsteret.

Den lever av å spise små pattedyr, fugler, øgler og amfibier. Det hender også at den tar edderkopper, mark og insekter. Hunnene får unger om sommeren eller tidlig høst hvert andre til tredje år.

Vis kilder


Siden ble sist oppdatert: 2015-08-01 23:33:28
Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Privacy | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter