en | de | no

          Legg til bilde

Pannekakeskilpadde

Orden Skilpadder --> U.ord. Halsgjemmere --> O.fam. Testudinoidea --> Fam. Landskilpadder --> Slekt Malacochersus -->

Malacochersus tornieri

Engelsk navn: Pancake tortoise


Foto: rubund ©
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Reptilia
Orden: Testudines
Familie:Testudinidae
Slekt: Malacochersus

Foto: dpape (Lisens)

Kart over utbredelse

Dette er en ganske flat skilpadde som lever i Afrika (se kart). Skallet er uvanlig tynt, flatt og fleksibelt og blir opptil 18 cm langt. Mange andre skilpadder har skall som er solide, men skallet til denne er fleksibelt og lettere på grunn av mange åpninger. Undersiden av skallet er blekt gult med brune årer. Oversiden er brun med et kamuflerende mønster. Hodet, lemmene og halen er gul-brune.

På grunn av den spesielle forma, er skilpadda ettersøkt blant samlere og har derfor endt opp som truet i sine naturlige leveområder.

De lever sammen i isolerte kolonier. Hannene slåss om hunnene og de største får vanligvis de fleste hunnene. De legger vanligvis egg i Juli/August, men er i stand til å legge egg året rundt i fangenskap. Hunnen graver et reir som er 7.5-10 cm dypt i løs sandete jord. Vanligvis blir det lagt bare et egg om gangen. Ungene er uavhengige så fort de eggene klekkes.

Skilpaddene er stort sett aktive om morgenen og tidlig kveld. De spiser for det meste tørt gress og annen vegetasjon. De kan klatre hurtig på steiner og gjør ofte det dersom de blir skremt. Siden skallene er mindre solide enn hos mange andre skilpadder er de mer avhenginge av hurtighet for å unnslippe farlige situasjoner. De løper og gjemmer seg blant steiner i stedet for å trekke seg inn i skallet. Det fleksible skallet gjør dem egnet til å trenge seg inn i sprekker mellom steinene.

Vis kilder


Siden ble sist oppdatert: 2021-07-28 08:23:57
Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Personvern | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter