en | de | no

          Legg til bilde

Ny-Guinea-bløtskilpadden

Orden Skilpadder --> U.ord. Halsgjemmere --> O.fam. Bløtskilpadder --> Fam. Carettochelyidae --> Slekt Carettochelys -->

Carettochelys insculpta

Engelsk navn: Pig-nosed turtle


Foto: rubund (Lisens)
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Reptilia
Orden: Testudines
Familie:Carettochelyidae
Slekt: Carettochelys

Kart over utbredelse

Foto: rubund (Lisens)

Foto: rubund (Lisens)

Ny-Guinea-bløtskilpadden finnes i ferskvann i det nordlige Australia og Ny-Guinea. Det er den eneste nålevende arten i sin familie. Den er best tilpasset et liv i vann av alle ferskvannsskilpadder. Føttene er som finner, ganske like de en finner hos havskilpaddene. Skjellet er grått eller olivenfarget med en lærete form. Undersida er kremfarget. Nesen ser ut som nesen til en gris med nesebor på enden av en lang fleskete snute.

Hannene kan skilles fra hunnene ved at de har lengre og smalere hale. Skilpaddene kan bli 70 cm lange og veie over 20 kg.

De skiller seg fra skilpaddene i Trionychidae ved at de har et rundt formet skjell under den lærete huden og ikke bare en flat plate. De har også en mer solid underside.

Skilpadda er altspisende og tar frukt, krepsdyr, bløtdyr og insekter. Det er også blitt observert at de har spist døde kropper av kenguruer og dyr som har gått ned til elva hvor de bor.

Etter 18 år blir hunnene kjønnsmodne, mens hannene er kjønnsmodne etter 16 år. Eggene som blir lagt når det er tørt, klekker først når eggene blir oversvømt eller når trykkfall indikerer at det blir uvær. Dette fører til at alle egg klekker omtrent på samme tid.


Siden ble sist oppdatert: 2021-07-28 08:27:53




Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Personvern | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter