en | de | no

          Legg til bilde

Kjøttmeis

Orden Spurvefugler --> U.ord. Sangfugler --> Fam. Meisefamilien --> Slekt Parus -->

Parus major

Engelsk navn: Great Tit


Foto: rubund (Lisens)
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Aves
Orden: Passeriformes
Familie:Paridae
Slekt: Parus

Foto: luc.viatour (Lisens)

Kjøttmeisen er en av de vanligste spurvefuglene i Norge. Den hører til i meisefamilien. Den er utbredt i hele Europa, Nord-Afrika, sentral og Nord-Asia. De er normalt ikke trekkfugler og derfor blir de her i landet om vinteren og er ivrige gjester på fuglebrettet.

Den har svart hode og hals, hvite kinn, olivengrønn overside og gul underside. Stjerten og halen er blåaktige. Den blir 12,5 til 14 cm lang og veier mellom 15 og 20 gram. Det er den største arten i meisefamilien.

Stort sett spiser den insekter om sommeren, mens den om vinteren tar til seg mer variert føde. Den kan til og med spise små flaggermuser. Den hekker fra april til juli og lager reir i hulrom, typisk gamle hule trær eller fuglekasser. Det blir lagt ca. 12 egg og hunnen ruger på dem alene i 12 - 14 dager. Når ungene er 15-20 dager gamle, forlater de redet. Den får ofte 2 kull til året.

Kjøttmeisen er vanlig rundt mennesker og ses ofte i parker og hager.

Spektrogram av sangen til kjøttmeisen:

Vis kilder


Siden ble sist oppdatert: 2015-06-20 22:18:30
Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 
Dag K. (2015-06-20 22:18:30)
hvor lang levetid har kjøttmeisen?
Ken (2012-11-04 14:36:55)
Hei jeg bor på Lund i Kristiansand å har et lite fuglehus utpå hverandaen min i andre etesje, der er det mange Kjøttmeieser som kommer å spiser solsikkefrø :) Jeg prøver noenganger å nerme meg vinduet ca 50Cm fra fuglehuset der hvor de omfavner frøene, jeg merker de er en smule nervøse når de ser meg, men når jeg står der lenge nok uten for bråe bevegelser så glemmer de meg og spiser solslikkefrøene :) Jeg viste ikke at de fuglene het Kjøttmei så jeg søkte etter fuglearter så fant jeg denne siden å tenkte at da kan jeg likegodt skrive min historie her å nå den 04.11.2012 :)

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Privacy | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter