en | de | no

          Legg til bilde

Toprikket marihøne

Orden Biller --> U.ord. Polyphaga --> O.fam. Glans- og flatbiller --> Fam. Marihøner --> U.fam. Coccinellinae --> Stamme Halyziini --> Slekt Adalia --> U.slekt.Adalia (Adalia) -->

Adalia bipunctata

Denne marihønearten finner vi over store deler av den nordlige halvkule. Den er veldig vanlig i Vest- og Sentraluropa og i Nord-Amerika.

Den vanligste formen er rød med to svarte prikker. Det finnes derimot også en variant som er svart og har røde prikker. Den lever av plantelus og andre små insekter.

Larven kommer ut av egget ved å bite hull på det. Den ser helt forskjellig ut fra de voksne (se bilde nede til høyre). Den er lang, grå og har en myk kropp. Det er seks ben, men ingen vinger på larven. Larven bytter hud 3 ganger før den etter et puppestadie blir voksen marihøne.

Av og til blir den brukt, for eksempel i drivhus, til å holde sjakk på bladlusene. De voksne kan spise opptil 90 bladlus hver dag, mens larvene kan spise hele 150 bladlus hver dag.


Siden ble sist oppdatert: 2012-09-16 22:24:04
Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Privacy | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter