en | de | no

          Legg til bilde

Fam. Kivier

Rekke Ryggstrengdyr --> U.rekke Virveldyr --> O.klasse Kjevedyr --> Klasse Fugler --> Overord. Primitive nåtidsfugler --> Orden Kivier -->

Apterygidae

Engelsk navn: Kiwi


Foto: miss_rogue (Lisens)
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Aves
Orden: Apterygiformes

Kart over utbredelse
Vekt: 2-4,5
Høgde: Sjeldan 70 cm

Kivier er en av de merkeligste fuglene man kjenner til i dag. I motsetning til andre fugler har de nasebora plassert helt ute på nebbspissen. Denne merkelige plasseringen av nasebora og dessuten kiviens vane å trekke byttedyrene opp av jorden med nebbet, førte til at man før i tiden utan videre gjekk ut fra at disse fuglene hadde en uvanlig god luktesans. Senere undersøkelser har da og vist at dette er tilfelle. Kivier lukter seg frem til meitemark o.l.

Kivier er som struts, emu, kasuar, nandu og tinamu flatbrystfuglar, det vil sei at de ikke har vinger og kan ikke fly. Mange ville vel tru at pingvinen hører til her, men den har jo noen små vinger.

Kivien har ikke hale og venger, men noen kraftige ben. Den bor i huler og er nattaktiv. Den lever i skogene på New Zealand. Kivien er på størrelse med en høne. Den legger eit egg hver gang og det er veldig stort. Det veg 1/5 eller i noen tilfeller 1/4 av det den voksne kivien veg.

Det finnes tre arter av kivifugler, brunkivi Apteryx australis, som lever både på nordøya og på sørøya i New Zealand, flekkivi Apteryx haastii og dvergkivi Apteryx owenii som begge lever på litt av sørøya.

Kiviene har fått navn etter de skjærende skrikene de utstøter. Nebbet er langt.


Det er 3 arter

Legg til bilde



Taksonomisk data er i stor grad hentet fra Wikispecies og er tilgjengelig under Creative Commons Attribution/Share-Alike License.





Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 
Bjartmar Leifson (2013-01-24 09:10:29)
Bæste fuggæln nogonsinne!

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Personvern | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter