en | de | no

          Legg til bilde

Tamt marsvin

Orden Gnagere --> U.ord. Hystricomorpha --> Infraorden Marsvinlignende gnagere --> Fam. Marsvin --> U.fam. Caviinae --> Slekt Marsvin -->

Cavia porcellus

Engelsk navn: Guinea pig


Foto: rubund (Lisens)
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Mammalia
Orden: Rodentia
Familie:Caviidae
Slekt: Cavia

Foto: Maria Kühnl ©

Tysk: Meerschweinchen; Fransk: cochon d'Inde; Italiensk: porcellino d'India

Marsvin er selskapelige dyr. De trives best med andre av samme art eller f.eks. med kaniner. Marsvin trenger plass for å bevege seg og et mørkt skjulested. De kan bo ute i et bur i hagen eller inne.

Næring:

Marsvin spiser helst grass, høy og gulrøtter, og da blir de heller ikke feite. Naturligvis spiser de også agurk, salat, korn og hardt brød, men det skal man ikke gi dem for ofte fordi da kan de bli feite. De bør også ha ei flaske med vanlig vann stående.

Helse:

Buret, som er fylt med sagspon, må vaskes minst en gang hver uke. Marsvin liker å kose og å være ute. Men man må passe på fordi de er veldig raske hvis de vil. De kan ikke overleve selv i naturen. Marsvin kan bli opp til 10 år gamle. Det er også viktig å sjekke regelmessig pelsen for flott og pelslus, og tennene om de er sunne, hvite og sterke. Neglene klippes hvis de er for lange. Det kan man gjøre selv eller hos legen. (selv: Ikke klipp inn i blodlinjene, bare videre der det ikke er noe blod! Best sees blodlinjene i de hvite neglene!)

Utseende:

Det fins mange forskjellige arter. For eksempel fins det rase-marsvin som avles, men de er dyrest (teddy, angora, albino (hvit med røde øye)). De vanligste marsvina er av blandingsrase som kan ha forskjellige farger, enten glatt eller bustet(rosette) eller begge deler. I tillegg kan alle arter ha både kort og langt hår.

Holdning:

Marsvin er egentlig ganske snille. Man kan gjøre alt med dem og de tillater det. Det fins selvsagt også individ som biter, men det kan man lett finne ut av allerede der man kjøper dem. I butikken kan man holde de og da merker man om de er koselige eller ikke!

Lyd:

Marsvin lager to forskjellige lyder. Det vanlige er hvining. Det betyr at de snakker med hverandre eller med seg selv. Berører man de og lyden blir høyere, liker de ikke det man gjør! Den andre lyden lager de for eksempel når man berører rumpene deres. Det liker de heller ikke. Ofte skjelver de da og trekker seg tilbake. Denne lyden hører man også når de møter et annet marsvin. Lager de en lyd man aldri har hørt før betyr det sannsynligvis at noe er vondt! Marsvin må alltid finne ut hvem som er lederen. Det skjer ved at de biter seg og tisser på hverandre. Du bør la de få lov til å krangle! Bare hvis man synes at det blir for farlig, bør man blande seg inn.

Ting å passe på!

De har også tradisjonelt blitt brukt som forsøksdyr. Drektigheitstida er ca. 9 uker, og det er som regel 3 unger i kullet. Ungene er kjønnsmodne vel 1 måned gamle. De ble brukt som husdyr allerede i inkatida for flere tusen år siden.


Siden ble sist oppdatert: 2015-12-31 01:57:26
Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 
Naturfakta (2014-06-08 15:30:08)
Det er riktig at det lever ville marsvin i Sør-Amerika. Denne siden beskriver derimot Cavia porcellus, eller tamt marsvin, som er en fremavlet variant som ofte blir regnet som en egen art. Andre marsvinarter finner du opplistet her: Marsvin.
Anna (2014-06-03 08:05:20)
ja du har rett men de marsvina som vi kjøper i dyebutikken eller oppdretter er ikke vokst opp i naturen og vet ikke hvordan de skal finne mat osv...
(2014-03-09 17:18:34)
"De kan ikke overleve selv i naturen" Hahahaha, marsvin lever vilt i Sør-Amerika
Takkboms (2011-05-24 22:04:10)
takk for informasjon!!

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Privacy | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter