en | de | no

          Legg til bilde

Rase Alaskan Husky

Rekke Ryggstrengdyr --> U.rekke Virveldyr --> O.klasse Kjevedyr --> Klasse Pattedyr --> U.klasse Ungefødende pattedyr --> I.klasse (pattedyr uten pung) --> Klade Boreoeutheria --> Overord. Laurasiatheria --> Klade Zooamata --> Orden Rovdyr --> U.ord. Hundelignende --> Fam. Hunder --> Stamme Ekte hunder, ulver --> Slekt Hunder, ulver --> Ulv --> U.art Hund -->


Foto: Stian Bakøy ©
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Mammalia
Orden: Carnivora
Familie:Canidae
Slekt: Canis

Foto: Coaster1983 (Lisens)

RASENS UTSEENDE
Alaskan Husky er ikke en rasehund, men en blandingshund som er avlet frem med et formål, for å trekke. De veier i mellom 20kg til 35kg, har lange bein og har en slank, muskuløs kropp. AH er ikke avlet med tanke på utseendet, så av den grunn vil de se veldig forskjellige ut når det gjelder farger og pelstykkelser. Langdistanse hunder har gjerne lengere pels enn kortdistanse hunder, da de trenger lengere pels for å holde varmen over lengere distanser. En hundekjører foretrekker tisper som veier fra 18-23kg og hanner fra 23-26kg. Dette varierer, men det er ikke en fordel med for tunge hunder i et spann som skal løpe Finnmarksløpet og lignende, da svært tunge hunder vil være et svakt ledd kondisjonsmessig.

HISTORIE OG UTVIKLING FREM TIL I DAG
Alaska huskyen er en gammel "rase" som opprinnelig stammer fra Alaska. Rasen blir også kalt Village Dog på grunn av at de levde i små landsbyer sammen med mennesker. Hundene ble hovedsaklig brukt til arbeid og var et viktig fremkomstmiddel for landsbyboerene og de holdt også uvedkommende villdyr borte fra landsbyene. Den gamlere typen AH lignet mer på Siberian husky og var mer "ulveaktig" enn den typen vi har i dag. De fleste har sikkert hørt om hunden Balto, og kanskje sett filmene som gjenskaper de berømte "serumløpet" i Alaska. Lederhunden Balto var mest trolig en AH, men mange tror han var en siberian husky.

Dagens beste og fleste AH-linjer er et resultat av selektiv avl for lynne, matlyst, arbeidslyst, samarbeidsvillighet og evnen til å komme seg raskt etter anstrengelser. De fleste har raser som fuglehund, pointer, vorsteh, greyhound i blodet som alle er enorme atleter og suverene jakhunder. Mange AH'er vil på grunn av dette ha et stort jaktinstinkt, mens andre bryr seg lite. Hva som er mikset i hundene for å oppnå den perfekte trekkhunden er det oppdretterene som bestemmer, men den røde linjen som strekker seg igjennom hva som er det typiske kjennetegnet for en AH er den fremtredende lysten til å jobbe hardt.

Mange bruker og AH'en til f.eks agility, fordi det er en hund som har utviklet seg til å bli en svært god brukshund i flere leirer enn til trekk. AH'en er svært smart, medgjørlig og har en atletisisme som er helt utrolig. De aller fleste AH'er viser nesten aldri aggresjon uten at det er særlig grunn, da dette er vannet ut etter selektiv avl for lynne.

EN KREVENDE HUND
En AH er en svært krevende hund når det gjelder utfoldelse. De krever trening eller en lang tur hver eneste dag. De elsker som sagt å trekke, enten de får trekke deg på ski eller sykkel. De elsker det! Det er også en hund som egner seg godt som kløvhund. Mange kjøper Ah'en på grunn av dens flotte utseendet, men tenker ikke på hva den krever av tur og trening, noe som i nyere tid har ført til at det blir funnet herreløse Ah'er ute i skogen og mange omplasserer hundene på grunn av energinivået. Dette er et så klassisk trekk hos rasen at dette må taes med i vurderingen når man vurderer å anskaffe seg en AH. Men, AH er en fantastisk familiehund, en fabelaktig treningskompis, en super turkompis, en kjær koseklump og er ellers en sosial hund som elsker flokken sin! Ah'en er den perfekte hunden for det aktive mennesket eller familien.

Til slutt vil jeg si at når det først er kommet en AH i hus, vil det som regel etter noen år minst være 3, eller kanskje til og med 16 hunder i din flokk!

Vis kilder


Siden ble sist oppdatert: 2020-06-25 23:18:35




Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 
123 (2019-12-09 13:26:10)
1472

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Personvern | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter