en | de | no

          Legg til bilde

Stær

Orden Spurvefugler --> U.ord. Sangfugler --> Fam. Stærer --> Stamme Sturnini --> Slekt Sturnus -->

Sturnus vulgaris

Engelsk navn: Common Starling


Foto: peuplier (Lisens)
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Aves
Orden: Passeriformes
Familie:Sturnidae
Slekt: Sturnus

22cm/75g selskapeleg fugl. Verkar på avstand svart, men fjørdrakta skin i grønt, blått og kopar, og dessutan spragla med lyse flekkar. Hoa har mindre metallglans, men sterkare flekkar. Ungane er einsfarga jordbrune. Dei flyg raskt rett fram, av og til i glideflukt. Stæren går ein fot fram om gonga, i motsetning til svartrosten som hoppar framover.

Hekking: I større og mindre koloniar i, under takstein, fuglekassar og i fjellsprekker. Hannen byggjer reir av strå, gras og halm, hoa legg på mjukare materiale, mose, og noko fjører. 4-5 blågrøne egg i april-mai, rugast i 12-14 dagar, mest av hofuglen. Begge foreldra matar ungane, som flyg etter 18-22 veker. 1-2 kull i året.

Mat: Stæren et biller og andre insekter, larvar, sniglar, meitemark, bær, frukt og frø.

Anna: Stæren har ikkje eigen song som han syng. Han kan etterlikne mange ulike fuglelydar og andre lydar som til dømes skrivemaskin og traktor. Og det gjer han godt. Ein stær måtte skytast i Danmark, fordi han bles av garde mange tog ved å etterlikne fløyta til konduktøren!

Utbreiing: Er i Noreg frå februar til oktober, men nokre overvintrar langs kysten. Dei er i heile Noreg frå mars-april. Dei fleste trekkar sør-vestover til England, Frankrike og Belgia.


Siden ble sist oppdatert: 2016-05-01 17:04:06




Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Privacy | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter