en | de | no

          Legg til bilde

Gransnutebille

Orden Biller --> U.ord. Polyphaga --> O.fam. Curculionoidea --> Fam. Snutebiller --> Slekt Hylobius -->

Hylobius abietis


Foto: Beentree (Lisens)
Systematikk
Rekke: Arthropoda
Klasse:Insecta
Orden: Coleoptera
Familie:Curculionidae
Slekt: Hylobius

Gransnutebilla er et insekt i Snutebillefamilien. En annen art i samme slekt er liten gransnutebille (Hylobius pinastri).

Utseende: 7-13 mm lang, de som lever på furu blir større enn de på gran. Den har gule flekker rundt på den svarte kroppen.

Utbredelse: Gransnutebilla er utbredt i det tempererte beltet i Europa og Asia. Finnes i Norge stort sett over hele landet. Den finnes også på De britiske øyene.

Biotop: En kan finne billa i granskog, furuskog og noen ganger også i løvskog. De som blir funnet i furuskog er de største.

Vaner: Gransnutebilla spiser den friske ytre veden på trærne og etterlater seg traktformede sår. Larvene spiser den første tiden av det ytterste barklaget, eller de trenger seg lenger ned til dypere, sevjerike lag. De etterlater seg langsgående furer i barken når de spiser. De forpupper seg mellom barken og veden eller i selve veden. Utviklingstiden blir bestemt av temperaturen. Under gode forhold kan den voksne billa komme fram det samme året. Men oftes må larven overvintre og billa kommer da ikke fram før neste sommer. De holder seg i skogen etter at de har kommet fram fra puppa under barken. De overvintrer i mose, strø og gamle stubber. Billene kan leve i flere år.

Mat: Både den voksne gransnutebilla og larven spiser frisk bark fra bartrær og er et viktig skadedyr.

Forplantning: Den voksne hunnen gnager først ut en liten forsenkning i barken, og legger ett eller noen få egg i denne. I løpet av sommeren (mai-aug) kan en hunn legge ca 80 til 150 egg. Larvene blir klekket etter 15-20 dager.

Den voksne gransnutebilla blir regnet som et av de verste skadedyrene i barskogen, og da særlig i granskog. Gnagingen deres om sommeren skader unge trær, og hvis det er mange biller, blir også helt unge trær skadet. Plantene blir svekkete, får tørkeskader, og vil ofte dø.


Siden ble sist oppdatert: 2021-07-28 08:16:33




Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 
martijks (2014-06-12 13:14:45)
awsome vi har om den nå
mina (2013-10-16 23:11:55)
hahaha

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Personvern | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter