en | de | no

          Legg til bilde

Afrikansk savanneelefant

Orden Elefantdyr, snabeldyr --> Fam. Elefanter --> Slekt Afrikansk elefant -->

Loxodonta africana

Engelsk navn: African Bush Elephant


Foto: J.U.L ©
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Mammalia
Orden: Proboscidea
Familie:Elephantidae
Slekt: Loxodonta

Foto: A.K. ©

Foto: A.K. ©
Lengden på elefanten når snabelen står frem: 6-7,5 m
Skulderhøyde: 240-360 cm
Vekt: Okse inntil 6 tonn, ku inntil 4 tonn
Føde: Planter, mest blad,
kvister, bark og frukt
Drektighet: 22 månader
Kull: 1 (sjelden 2) unger
Alder: 60-70 år

Voksen: Hodeskallen er stor og skuldrene er nesten dekket av de kjempestore ørene. Overkjeven har to framtenner som er forlengede til støttenner. Disse er oppbøyde i endene og dreier litt innover. Elefantokser er større enn kuene og har dessuten kraftigere støttenner. I enden av den lange snabelen er det to gripelepper. Kroppen er søyleformet, med nesten loddrette bein. Av tærne på føttene er bare de hovformede neglene synlige. Huden har bare litt hår. Den korte halen ender i en tosidig hårdusk. Normal kroppstemperatur er gjennomsnittlig 36,2°C

Ungdyr: Ved fødselen er særlig hodet hos ungen dekket av svart hår. Ungen veier mellom 80 og 100 kg og er ca 1 m høy.

Afrikansk elefant finnes i store deler av Afrika. I fjellet opptil 3500 m.o.h. ved Mount Kenya og Kilimanjaro. På grunn av dette må elefanten ha ekstrem tilpassningsevne. Tenk at de største veier 6 tonn, spiser 300 kg planteføde og bruker 150 liter vann daglig. Elefanten trives både i den tropiske regnskogen og på de stekhete busksteppene.

Snabelen: Elefanten har snabel og den er det beste kjennetegnet. Elefanten bruker snabelen til det meste den gjør. Den bruker den som nase, selvfølgelig. Men i tillegg kan den suge opp vann med den, bære stokker, rive løst grener på trær, kaste sand over seg osv.

Ørene: Ørelappene på afrikansk elefant er enorme, høyde på 1,80 m og bredde på 1,50 m. Den bruker dem til å kjøle ned kroppen i stedet for svette, slik som vi og hestene gjør. Blodet går gjennom ørene og blir avkjølt. En kan si at ørenes betydning for nedkjølinga er viktigere enn betydningen for hørselen.

Forsvarsutstyr: Dersom elefanten angriper, holder den støttennene rettet rett fram. Snabelen er oftes rullet inn og ørene står ut. Det er en annen ting når elefanten vil skremme bort mennesker. Da vil den og brette ut ørene. Den vil ofte brøle, men støttennene blir ikke satt rett frem. Disse to tingene bør ikke blandes.


Siden ble sist oppdatert: 2012-09-16 22:24:04




Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Privacy | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter