en | de | no

          Legg til bilde

Bjørn, brunbjørn

Orden Rovdyr --> U.ord. Hundelignende --> Infraorden Arctoidea --> O.fam. Ursoidea --> Fam. Bjørner --> Slekt Ursus -->

Ursus arctos

Engelsk navn: Brown bear


Foto: rubund (Lisens)
Systematikk
Rekke: Chordata
Klasse:Mammalia
Orden: Carnivora
Familie:Ursidae
Slekt: Ursus

Foto: rubund (Lisens)

Kart over utbredelse

Foto: rubund (Lisens)

Foto: Raphael Quinet (Lisens)
Kroppslengde: opptil 3m
Halelengde: 10, opptil 20 cm
Vekt: opptil 700 kg
Drektig: 8-9 månader
Kull: 1-3, oftes 2 unger

Brunbjørnen er et rovdyr i bjørnefamilien. Den ligger i slekta Ursus der bl.a. svartbjørn og isbjørn også ligger.

Utseende: opptil 3m lang kropp + 20 cm lang hale. Den veier opptil 700 kg i Kodiakøya. Brunbjørnen varierer veldig i størrelse alt etter hvor man finner den. I Pyrenéene blir de opptil 2 m, 2½ m i Karpatene, 3 m i Alaska, over 3 m på Kodiakøya. Vekta varierer veldig. 250 kg i Pyrenéene, 650 kg på Kamchatka, og over 700 kg på Kodiakøya. Kroppen er tung og massiv. Beina er korte. Hodet er stort og øynene små. Ørene er korte og runde. Pelsfargen varierer fra kullsvart, brunt, lysegult og sølvaktig. Ofte er brunfargen blandet med rødt, kanelbrunt, rustbrunt, svart eller grått. Binna, som er hunnen, er ofte litt mindre enn hannen. De nyfødte er veldig små. De veier mindre enn 400 g, og lengden er 22-23 cm. De er blinde og tannløse. Når de er 1½ år gamle får de den samme fargen som de voksne.

Utbredelse: Den befinner seg i store deler av Eurasia. Hele Alaska og en del av Canada. Noen steder ved grensa USA-Mexico. I Norge fins den øst i landet.

Biotop: Stedet må ikke være varmt og ha langvarig tørke. Det er ofte skog med mose i bunnen, hvor de kan finne insekter og mark. Bærmyr. Blandingsskog eller løvskog med innslag av gran, furu, bøk, eik, steineik, kastanje og bjørk.

Vaner: Bjørnen er flink til alt mulig. Den har dårlig syn, men god luktesans og hørsel. Den kan reise seg på to ben, klatre i trær og svømme godt. Labbene, som ser veldig lubne ut, er helt utrolig anvendelige. De kan plukke blåbær, fiske laks og ørret. Bjørnen går i hi om vinteren, men ligger ikke helt i dvale. Han ligger ca 5 månader, våkner mars-apr. Binna føder ungene mens hun ligger. De kommer ved nyttårstider. Binna kan først få unger i 4-5 års alderen, men kan da ikke klare å fostre opp ungene. I 6-7 års alderen klarer hun det. Bjørnen kan springe over 50 km/t. Den Kan ikke hoppe. Noe som er merkelig er at de fleste er høyrehendte, slik som mennesker. Den kan slå sau og kalver med et slag. Den vandrer utrolig langt. Området for en hann kan være 30.000 km² og for hunnen 750 km².

Mat: Bjørnen er altspiser slik som mennesker. Sau, bær, fisk, frukt i tre, lyng, gras, kadaver, knoller, løker, osv. Yndlingsretten er honning som kanskje mange har hørt. Den tar biebol og spiser alt.

Forplantning: Paringstiden er i mai-juni. Binna får ungene mens hunnen sover i hi i nyttårstider.

I hulemalerier er bjørnen ofte tegnet. I litteraturen finner vi den ofte. Den har blitt jakta på lenge, siden den tar sauer. I 1850 var det rundt 4750 dyr i Norge og 1650 i Sverige, i 1930 var det 130 dyr fordelt i hele Skandinavia. I 1993 var det bare 14 dyr i Noreg, men 670 i Sverige.


Legg til bilde


Detaljert systematikk:


U.art Ursus arctos alascensis (Legg til)
U.art Ursus arctos arctos (Legg til)
U.art Ursus arctos beringianus (Legg til)
U.art Ursus arctos californicus (Legg til)
U.art Ursus arctos collaris (Legg til)
U.art Ursus arctos crowtheri (Legg til)
U.art Ursus arctos dalli (Legg til)
U.art Grizzly-bjørn, Ursus arctos horribilis

U.art Ursus arctos isabellinus (Legg til)
U.art Ussuri-brunbjørn, Ursus arctos lasiotus (Legg til)
U.art Ursus arctos marsicanus (Legg til)
U.art Ursus arctos middendorffi (Legg til)
U.art Ursus arctos nelsoni (Legg til)
U.art Ursus arctos pruinosus (Legg til)
U.art Ursus arctos sitkensis (Legg til)
U.art Ursus arctos stikeenensis (Legg til)
U.art Ursus arctos syriacus (Legg til)


Taksonomisk data er i stor grad hentet fra Wikispecies og er tilgjengelig under Creative Commons Attribution/Share-Alike License.





Kommentarer:
Navn:
Tekst:
Skriv inn tallet (For å forhindre spam må dette fylles inn)
 
lolert (2014-01-03 13:21:31)
HAHAHAHA!! XD HAHAHAHAHAHAHAHAHA HEHEHEHEHEHEEH LOLOLOLOL LOLERT HEHEHEH
Meg (2012-01-10 15:40:59)
Awwwww

Creative Commons License
Teksten på denne siden er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License. Egne bestemmelser gjelder for hvert enkelt bilde.
Om Naturfakta | Kontakt nettsideansvarlig | Privacy | Et ord om kildebruk

Dyr Planter

Grupperinger


Infosider

Arter og slekter